In maart 2017 is In de Praktijk gestart met zondagavond diensten. Zondag 9 september start het derde seizoen van In de Praktijk! Maar wat is In de Praktijk nu precies, wat gebeurt daar, voor wie is het, waar gaat het over? We vragen het aan het team zelf! Lees hieronder meer over het komende en inmiddels derde seizoen.  

In maart 2017 is In de Praktijk begonnen. Dit jaar start alweer het 3e seizoen. Wat maakt dat jullie besluiten hiermee door te gaan? En is elk seizoen echt anders?

Nici: Ik leer zelf zoveel bij In de Praktijk en het helpt me dichter bij God te leven. Ik dorst naar het leven in al zijn volheid zoals Jezus ons beloofd heeft en in De Praktijk willen we ontdekken en leren wat dat betekent. Het leven in al zijn volheid is je leven samen met God leven, en hier is zo veel over te ontdekken en leren. Daarom gaan we zeker door!

Sylvia: Bijzonder aan 'De Praktijk' vind ik dat we het echt samen doen. In het begin moesten we even met elkaar zoeken naar welke vorm en manier het beste past, maar nu hebben we een goede vorm gevonden. Het is leerzaam, inspirerend, bemoedigend, confronterend soms, uitdagend en we ervaren vrucht in ons geestelijk leven. Elk seizoen is anders, heeft een ander hoofdthema en accent waar we ons op richten. Maar je kunt altijd elke avond afzonderlijk volgen en op elk moment in welk seizoen dan ook aanschuiven! Het zijn open avonden en echt iedereen is welkom!

Waar gaat seizoen drie over?

Marleen: In seizoen drie gaan we opnieuw kijken hoe we Jezus volgen in ons dagelijks leven. We willen dat allemaal, maar hoe pak je dat nu praktisch aan? Wat kun je doen en hoe kun je nieuwe gewoontes leren zodat God de ruimte krijgt in je leven om je (nog meer) te vormen naar het beeld van Jezus? De komende negen maanden staat elke maand een thema centraal dat ons hierbij kan helpen. Op verschillende manieren willen we je helpen om je in dat thema te verdiepen: met een avonddienst, blogs, podcasts etc. Zodat jij op jouw tijd en jouw manier kunt leren om ruimte te maken voor het met-God-leven in jouw leven.

Thema’s die aan de orde komen zijn: leven uit opstandingskracht, geliefd durven leven, geleid leren leven, leren leven vanuit dankbaarheid, luisterend leren leven, leven als een zegen, vasten, leven in eerlijkheid, leven met een lichaam en leven in het lichaam van Jezus.

Uit welke onderdelen bestaat de Praktijk nu eigenlijk? Wat is het verschil tussen De Praktijk op zondagavond en de digitale Praktijk? Hoe zit het precies?

Sylvia: In de Praktijk is een team wat zich bezighoudt met 'spiritual formation' en dat doen we op verschillende manieren. We begrijpen heel goed dat het soms gewoon niet mogelijk is door werk, gezin of allerlei legitieme redenen om (alle) avonden te bezoeken. Daarom willen we je niet alleen uitnodigen om naar de Praktijk te komen maar wil de Praktijk ook naar jou komen! Met vlogs, podcasts en blogs willen we ook mensen die niet naar ons kunnen komen dienen, motiveren en inspireren om het met-God-leven te leven. We zijn als team altijd beschikbaar voor vragen of om naar je te luisteren, ook als je alleen digitaal meedoet!

Het mooie is ook, je kunt kiezen wat bij je past maar je kunt het ook allemaal doen! Elk praktijk onderdeel heeft een unieke inhoud. Ze versterken elkaar, maar overlappen inhoudelijk nooit.

Avonddiensten
Komend seizoen zijn er 9 zondagavond diensten. Deze diensten beginnen om 20:00u en duren ongeveer een uur. Tijdens deze avonddiensten vieren we ook altijd het Avondmaal met elkaar. Het programma vind je op onze website in de algemene agenda en op de Praktijk website. 

Cursus
Dit jaar geven we een driedelige cursus: Het ontbreekt mij aan niets. Leven in de volheid van Psalm 23.Je leest hier meer over op onze site. Deze cursus zal begin 2019 gehouden worden.Bij voldoende belangstelling zal Sylvia ook de driedelige cursus over het gebed weer geven. Deze cursus ‘Gebed: van verplichting en frustratie naar vreugde en verlangen’, gaat eerlijk in op moeilijke vragen. Worstel jij met je gebedsleven en wil je graag leren hoe je Gods stem kunt leren verstaan? Meld je dan aan. Je kunt je ook hiervoor opgeven via de Praktijk pagina op onze site.

Digitale Praktijk Challenge
Vorig jaar hadden we een Praktijk Challenge van 40 dagen…dit seizoen van 9 maanden!Leer 9 maanden lang van Christenen die het drukke leven inruilde voor het met-God-leven!Leer nieuwe gewoontes aan in de ‘means of grace’ die je leren in het ritme van genade te wandelen. Je kunt je aanmelden via onze site of door even te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan emails, je kunt deze challenge zelfstandig, met een vriend, vriendin of met je huiskring samen doen. Het Praktijk team staat 9 maanden voor je klaar als je begeleiding nodig hebt, en bij de avonddiensten of Praktijk cursus is er altijd ruimte om vragen te stellen of ervaringen te delen.

Hoe ziet globaal zo’n avonddienst eruit?

Marleen: Een avonddienst begint om 20:00 en duurt een uur. In die tijd krijg je een korte, inspirerende introductie (max. 10 minuten) op het thema. Daarna gaan we met elkaar hierover aan de slag. We helpen je het thema persoonlijk te maken maar er is ook veel ruimte in het programma om met en van elkaar te leren, met elkaar in gesprek te gaan en met en voor elkaar te bidden. Want groeien naar het beeld van Jezus kun je niet in je eentje, dat doe je altijd samen!

We zingen en/of luisteren enkele liederen. En elke avonddienst sluiten we af met het samen vieren van het avondmaal. Want aan de tafel ontmoeten we elkaar in Jezus.

Wat voor impact heeft In de Praktijk op jou gehad?

Marleen: Als mens ben je altijd in ontwikkeling, je bent nooit 'af'. In elke fase van je leven is er ruimte om oude dingen af te leren en (of juist(!): door) nieuwe dingen aan te leren. Dat geldt voor heel je leven, dus ook voor je met-God-leven.

In de Praktijk helpt mij om gemotiveerd te blijven om Jezus te volgen. De avonden en de blogs geven me handvatten om goede gewoontes aan te leren of weer op te pakken. Van de gesprekken met anderen leer ik dat ik niet de enige ben die dit soms lastig vindt of hierin tegen moeilijkheden aanloopt. We leren van elkaar en moedigen elkaar aan. Zo krijgt God steeds meer ruimte in mijn leven.

Nici: In de Praktijk is ontstaan uit het verlangen om te groeien in liefde voor God en onze naaste. Liefde is een geschenk van God, maar we kunnen alleen leren liefhebben zoals God ons heeft liefgehad, door dichtbij God te leven. In de Praktijk helpt me dichtbij God te leven.

Stephen: In de Praktijk is voor mij altijd een moment dat ik stil sta en ontvang van God. Ik ervaar het als een moment van luisteren en geïnspireerd worden door God, door studie, muziek en het Avondmaal.

Sylvia: In de Praktijk is voor mij enorm inspirerend en bemoedigend. Het motiveert en stimuleert me steeds opnieuw om bij Jezus te komen, in Zijn liefde te blijven en hem te volgen. Ik heb ontzettend veel geleerd van de ervaringen en inzichten van anderen die we daar open met elkaar delen. Ik kijk er elke bijeenkomst weer naar uit!

Voor wie is 'In de Praktijk' bedoeld?

Stephen: In de Praktijk is bedoeld voor hele gewone Christenen, die meer met God willen. Je wilt meer bidden, maar hoe doe je dat dan? Je wilt de Bijbel bestuderen, maar hoe pas je dat in je dagelijks drukke leven in? Het is voor iedereen die meer met God wil, en van Hem wil leren en in Hem wil groeien.

Sylvia: Het mooie aan 'In de Praktijk' is dat we ons programma in verschillende vormen aanbieden en zo kan iedereen meedoen! Of je nu graag een dienst bezoekt, een blog leest of liever bij het ontbijt een kort Youtube filmpje bekijkt in het Praktijk Youtube kanaal of een podcast van 20 minuten luistert als je een rondje gaat hardlopen of in de auto naar het werk…het kan allemaal! De Praktijk is voor iedereen beschikbaar die wil groeien in het met-God-leven!

In het filmpje van seizoen 3 wordt gezegd: Leer nieuwe gewoontes aan in de ‘means of grace’ die je leren in het ritme van genade te wandelen. Maar wat zijn Means of Grace nu precies?

Nici: Todd A Stepp zei het zo: "Means of grace zijn dingen/ activiteiten die we doen of waar we ons aan toewijden, die ons openstellen voor God en Zijn Geest en waarin we dicht bij God kiezen te zijn. In zijn genade zal God door deze middelen in ons werken en ons transformeren, ons vormen naar het beeld van Jezus, en dit alles gebeurt door het geloof en gelovige gehoorzaamheid." (Holiness Today, March/April 2017). In onze kerk praten we over de sacramenten van de doop en Avondmaal als middelen van Gods genade, maar in alle geestelijke disciplines (gebed, Woord, vasten, stilte, etc.) kunnen we ons open stellen voor de transformerende liefde van God.

Stephen: De Means of Grace, oftewel middelen van Genade, zijn dingen die we doen, die helpen om Gods genade te ervaren en in Zijn genade te groeien. Eigenlijk zijn de means of Grace, alles wat we doen, waardoor we groeien in onze relatie met God en het leven vanuit Zijn liefde. 

Wat zijn jouw verwachtingen van het komend seizoen?

Marleen: Ik ben erg benieuwd naar het komend seizoen. We gaan het wat anders aanpakken dan eerst. Maar ik verwacht dat het zal leiden tot meer mogelijkheden om je te verdiepen in de gekozen thema’s omdat het op meer manieren wordt aangeboden. We hebben dus minder avonden, maar steken er zeker niet minder tijd of energie in! En als je geen tijd of mogelijkheid hebt om een avonddienst bij te wonen, kun je toch gewoon meedoen. Dat is het mooie van deze nieuwe vorm. Ik heb er zelf erg veel zin in.

Nici: God heeft ons hierin geleid, dus ik verwacht dat God In de Praktijk zal gebruiken om met zijn transformerende liefde ontvankelijke harten zijn transformerende genade te schenken. 

Stephen: Ik verwacht dat God weer mooie dingen zal doen in de harten en levens van de mensen die meedoen met In de Praktijk. Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe we experimenteren met nieuwe vormen, zoals podcasts, om daarmee onderdeel te worden van de dagelijkse routines van meer mensen. Ik ben benieuwd hoe deze nieuwe vormen zullen groeien en ontwikkelen tot iets moois met God!

Sylvia: Ik heb ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen! We hebben de hele zomer hard gewerkt en gaan met nieuwe vormen werken en experimenteren. Dat is voor mij ook wel erg spannend maar ik heb er ook zin in! Ik verwacht dat God mooie dingen gaat doen en we als gemeente samen kunnen groeien en meer leren en ervaren van het met-God-levenwaar we allemaal toe uitgenodigd zijn.

Waar lees je er meer over?      Op de In de Praktijk pagina’s op onze site.

 

Wat is jouw gebed voor de gemeente voor het komend kerkelijk seizoen?

Marleen: In onze kerk is vanouds veel aandacht voor je persoonlijk geloof en hoe je dat vorm geeft in je dagelijks leven. Mijn hoop en gebed voor het komende seizoen is dat mensen in onze tijd en in onze kerk aan het eind van seizoen 2018/2019 merken bij zichzelf of horen van anderen dat ze veranderd zijn in positieve zin en meer op Jezus zijn gaan lijken. Maar ook dat ze weten hoe dat komt, welke goede verhalen, gewoontes en relaties hieraan hebben bij gedragen. Want dan kun je hier bewust mee bezig blijven en doorgroeien en het ook aan anderen overdragen.

Nici: Dorst naar meer van God.

Stephen: Groei in eenheid, liefde en vermogen om die liefde te delen met de wereld.

Sylvia: Ik bid dat we gaan beseffen wat het betekent om in Christus te zijn, en dat Christus in ons is. Dat we leren leven uit de vreugde en kracht van Zijn opstanding, dat niet meer wij, maar Christus in ons leeft en hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven. Die macht was ook werkzaam in Christus toen God hem opwekte uit de dood. Dat we meer en meer, dieper en dieper het met-God-leven gaan leven in de praktijk en groeien in de liefde. 

Kijk hier het introductiefilmpje In de Praktijk Seizoen 3