Vanavond kijken we voor de derde en laatste keer naar ons thema ‘Gods schoonheid bewonderen’. Deze keer kijken we hoe God als Vader, Zoon en Geest heerst vanuit Zijn liefde en wat dat voor ons betekent.

Luisterlied - Met U alleen (Sela) Luister hier 

Openingsgebed

Overdenking
Hier vind je de overdenking van vanavond. De verwerking komt na de overdenking.

 

 

Luisterlied - Zie onze God (Opwekking 268) Luister hier

Verwerking
We hebben aanbidding gedefinieerd als:

Aanbidden is: het volgen van Jezus (het koninkrijk van God in) om te worden als Jezus (door het vormen van goede gewoontes die onze verlangens richten) zodat we doen wat Jezus doet.

Het vormen van nieuwe gewoontes die ons richting God leiden, zodat we doen wat Jezus doet, vraagt nederigheid om te erkennen dat er gewoontes in ons levens zijn die God geen eer brengen. Het vraagt dat we ons “bekeren” van deze gewoontes. 

Tijdens de reformatie zei Martin Luther: “All life is repentance” – vrij vertaald : we zijn geroepen om keer op keer ons dagelijks te bekeren. Dat wil zeggen, het is belangrijk om dagelijks in gesprek met God te gaan en wat we hebben gedaan, gedacht en gezegd door God te laten doorgronden. Zonder in nederigheid in gesprek met God te gaan - zijn liefde voor ons kennend – kan transformatie niet plaats vinden. 

Het gaat er hier niet om ons gebukt en belast te doen voelen, maar om ons door Gods liefde te laten veranderen. Zodat God, als Vader, Zoon en Heilige Geest, in liefde Heerser over ons leven kan zijn. 

-x-x-x-

Sint Ignatius van Loyola – een priester die meer dan 400 jaren geleden geleefd heeft - leerde zijn discipelen 5 stappen om dagelijks hun leven door God te laten doorgronden en vormen. Hij noemde het  ‘het Levensgebed’ (daily examen) – Dagelijks zelfonderzoek. Het is een geestelijke oefening om ons te helpen ons meer bewust van Gods aanwezigheid en transformerend liefde in ons dagelijks leven te worden. 

Om het werkelijk te kunnen doen, moeten we doelbewust het in onze dagelijks agenda inplannen. Het hoeft niet te ingewikkeld te zijn.  Denk aan een pauze-moment op je werk waarin je 5-10 minuten de tijd neemt om bij God stil te zijn. Maar, denk ook aan wat meer uitgebreide momenten zoals  voordat je naar bed gaat. Je zou ook maandelijks of jaarlijks  een halve dag of een dag een retraite  kunnen plannen om op deze manier je leven met God en anderen te evalueren en te bidden voor Gods zegen en hulp. 

  • Stap 1: wees je bewust van Gods liefde en aanwezigheid in je leven op dat moment.
  • Stap 2: neem wat tijd voor dankbaarheid.  Laat God je helpen om te zien wat je die dag hebt ontvangen.  Wees concreet en benoem ze hardop. 
  • Stap 3: vraag aan God om Zijn Heilige Geest te sturen om je te helpen in eerlijkheid en geduld naar je daden, houdingen  en  motivaties te kijken. 
  • Stap 4: denk aan de gebeurtenissen van je dag tot nu toe. 
  • Stap 5: neem de tijd voor een hart tot hart gesprek met Jezus.  Belijd je fouten, zwakheden en zonden. Vraag Jezus om je te helpen veranderen. Vraag om hoop, geloof en liefde. 

Voor meer informatie over het levensgebed kun je hier  kijken (Nederlandstalig) of hier voor een uitleg in het Engels.

Luisterlied - Ubi Caritas (Sela) Luister hier

Zegen
“Moge onze God, Vader, Zoon en Heilige Geest in ons levens heersen zodat wij vol van goedheid en liefde zullen handelen en leven.”