Waak over je hart - huisliturgieën
Na twee hoofdstukken waarin het vooral over het belang van de eredienst op zondag ging, slaan we nu een brug naar het dagelijks leven in het gezin. We wonen allemaal in een gezin of een huishouden. Sommigen van ons vormen dat gezin of huishouden in hun eentje, anderen wonen met hun partner al dan niet vergezeld van jonge of al volwassen kinderen. En er zijn natuurlijk nog andere vormen denkbaar.

De kerk als belangrijkste gezin
Hoe je ook woont en hoe de samenstelling van je gezin of huishouden ook is, James K.A. Smith daagt ons uit om dit te zien als onderdeel van een groter geheel. Je hebt niet alleen je eigen gezin, je bent boven alles deel van Gods gezin. Hoe uit zich dat in je dagelijks leven?

Een liturgisch onderzoek van je huishouden
James K.A. Smith nodigt ons uit om een liturgisch onderzoek van je leven te maken. Een liturgie is alles dat je uitnodigt tot bepaald gedrag of betekenis geeft aan bepaald gedrag. Bekijk je leven eens door de lens van deze liturgische verhalen die achter je gewoontes zitten. Welke gewoontes heb je zelf, welke gewoontes heb je samen met de mensen waarmee je woont? Wat is het doel van die gewoontes? Hoe vormen die gewoontes jou en je gezin en is dat in lijn met het verhaal van God dat je op zondag in je huisgezin van God hoort? 

Welke visie heb je op je leven? Over het bouwen van kathedralen
In dit hoofdstuk staat het beeld van de twee steenhouwers. De ene steenhouwer kan niet verder kijken dan de steen die hij voor zich heeft. De andere ziet een groter plaatje: ik werk mee aan het bouwen van een kathedraal. Dat heeft heel veel te maken met zingeving. Welke zin ontleen je of geef je aan de dingen die je doet in het dagelijks leven. In het laatste hoofdstuk van dit boek komen we daar op terug.

Achtergrondinformatie bij hoofdstuk 5 van dit boek
Er is veel informatie over dit boek te vinden op internet. James K.A. Smith heeft er zelf een aantal korte filmpjes over opgenomen. Deze filmpjes zijn de moeite van het kijken zeker waard!

Bij de gespreksvragen uit de studiegids hoort dit filmpje: