Deze maand hebben we drie uitdagingen voor je. één die aansluit bij de inleiding van de avond van In de Praktijk en twee die aansluiten bij de serie over de zeven hoofdzonden. Daarin gaat het deze maand over woede.

 

Bij In de Praktijk hebben we stil gestaan bij de vraag hoe je kunt veranderen. Jezus vindt het heel belangrijk dat we veranderen. Als we mee willen doen in Zijn Koninkrijk kunnen we niet blijven zoals we zijn. We hebben vernieuwing nodig van ons hart en van ons leven. We hebben gezien dat het daarbij heel belangrijk is welke verhalen we aan onszelf vertellen over ons leven en over de wereld. Daarom deze maand een uitdaging om een brief te schrijven aan God waarin je Hem vertelt hoe je zou willen dat je leven met Hem eruit ziet.

Nadat Jezus Zijn oproep heeft gedaan om anders te leven, komt Hij met zes concrete voorbeelden. Het eerste voorbeeld is omgaan met woede. Woede is ook één van de zeven hoofdzonden. Daarom kun je in onze serie over de zeven hoofdzonden deze maand meer leren over woede. Herken je bij jezelf dat je het lastig vindt om met je boosheid om te gaan? We hebben deze maand twee uitdagingen die je daarbij kunnen helpen. 

Uitdaging 1: schrijf een brief aan God

Schrijf een brief aan God die begint met: “Lieve God, het leven waar ik het meest naar verlang is…” Natuurlijk mag je het in deze brief hebben over de fouten die je gemaakt heb in je leven, maar probeer vooral de nadruk te leggen op hoe een mooi en goed leven in de toekomst er voor jou uitziet. Is het nodig dat je daar iets voor verandert in je leven? Heb je nieuwe mensen in je leven nodig die je daarbij kunnen helpen? Moet je je oude verhalen en gewoontes bijstellen? Voel je vrij om het groot en verwachtingsvol aan te pakken. Laat God weten wat je diepste dromen en verlangens voor je leven zijn.

Bewaar de brief op een veilige plaats bewaren. Kijk er de komende maanden nog eens naar en laat de brief een inspiratiebron voor je zijn om te leren leven in het Koninkrijk. Dit is je doel, dit wil je graag. De komende maanden kun je stapje voor stapje leren hoe je daar komt.

Als je het fijn vindt, mag je de brief voorlezen aan iemand anders. Maar dat hoeft niet. Als je de brief liever tussen jou en God houdt is dat ook goed. Het schrijven van deze brief is een mooi startpunt en een markering voor een traject waarin je doelbewust streeft naar veranderen en meer op Jezus gaan lijken.

Uitdaging 2: houd een woede-dagboek bij

Houd een week lang een dagboek bij waarin je elke dag alle momenten beschrijft waarop je boos geworden bent en waarom dat was. Beschrijf het zo kort of zo uitgebreid op als je nodig vindt. Geef elk moment een cijfer tussen de 1 en de 5 die de intensiteit van je boosheid van dat moment weergeeft.

Als je dat een week lang gedaan hebt, leg je het dagboek een week weg. Daarna kijk je er opnieuw naar en lees je terug waar je de vorige week boos over was. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Hoevaak was ik boos? Vind ik dat ik te vaak boos was?
  • Hoe boos was ik? Vind ik dat ik te boos was?
  • Zie ik een patroon in mijn boosheid?
  • Ben ik over bepaalde dingen nog steeds boos? Net zo boos/minder boos/bozer? Ben ik daarin redelijk? 

Het bijhouden van een woede-dagboek helpt je om letterlijk afstand te nemen van de situatie en er later naar te kijken en over na te denken. Je kunt stil staan bij de verwachtingen die je had toen de beschreven gebeurtenissen plaats vonden en of deze achteraf gezien redelijk waren. Dit kan je veel inzicht geven in de manier waarop je met je woede omgaat.

Uitdaging 3: houd een dag rust

Een dag rust houden lijkt een vreemde opdracht om je te helpen je woede te bedwingen. Op het eerste gezicht hebben woede en rust niet zoveel met elkaar gemeen. Toch is het verband sterker dan je denkt. Bij woede gaat het over onze verwachtingen die niet uitkomen en dingen die niet gaan zoals wij willen. Dingen waar wij de controle over willen houden. Als we rust nemen versterken we ons vertrouwen op God en op zijn zorg en liefde voor ons. We laten de controle over de dingen los en geven God de ruimte om voor ons te zorgen, we ontspannen en genieten van het leven en de dingen die Hij ons geven wil. Daarom: rust, vertrouw en laat los. 

Bij het houden van een dag rust gaat het niet alleen om de dingen die je nalaat, het is net zo belangrijk om stil te staan bij de dingen die je wel doet op zo’n dag: om te ervaren dat God voor je zorgt is het goed om dingen uit te kiezen die je vreugde en plezier geven. Dingen waar je blij en gelukkig van wordt. Dit hoeven niet per se heel grote dingen te zijn. Vaak helpt het om te beginnen met kleine stapjes:

  • maak een korte wandeling
  • neem een warm bad
  • ga in de zon zitten met een kop thee
  • doe een dutje
  • lees een boek
  • speel een spelletje met je kinderen
  • zorg (van te voren) voor lekker eten, een speciale maaltijd of iets bijzonders voor tussendoor
  • nodig vrienden uit om samen mee te eten en bij te praten

Als het je lukt, probeer dan een vaste dag/dagdeel in de week vrij te houden om te rusten. Traditioneel was dit natuurlijk altijd de zondag, maar als dit voor jou en/of je gezin niet werkt is een andere dag ook prima! Het gaat om de (regelmatige) ervaring dat je de controle los mag laten en mag leren vertrouwen op Gods persoonlijke liefde en zorg voor jou.