24 Mei 2017 was er een informatie avond over Emotional focused therapy (oftewel op de emotie gerichte therapie) in onze kerk. Ds. David van Beveren is een gevorderd EFT therapeut en sprak deze avond.

We zijn allemaal op zoek naar Gods liefde, maar vaak kunnen we er niet op aansluiten. Gods liefde is er altijd maar de bagage die we meedragen vormt een blokkade om die liefde te kunnen ontvangen. Zelfhaat, somberheid, laag zelfbeeld, wanhoop…ze blokkeren ons zicht en vermogen om te kunnen ontvangen.

In de kerk wordt vaak benadrukt dat al onze behoeftes vervuld worden in onze relatie met God. Dat blijft heel individueel en persoonlijk. David wijst ons er op dat de bemoedigende teksten die wij aanhalen aan een totale gemeenschap zijn geschreven. God heeft ons aan elkaar gegeven en stort zijn liefde in de gemeente uit! De gemeente van Christus hoort een veilige plek te zijn waar je jezelf kunt zijn en over je tekortkomingen, zonden en problemen kunt praten zonder dat je bang hoeft te zijn voor veroordeling. Dat klinkt geweldig, maar de praktijk is lastig. Het is moeilijk om in die liefde te blijven als je alle onhebbelijkheden van elkaar ziet. De vraag is eigenlijk, hoe kan het minder moeizaam zijn om elkaar lief te hebben? David ontdekte het antwoord in EFT. 

Wat is EFT

Het is een respectvolle methode die ons in relaties in staat stelt om in totale aanvaarding en gelijkwaardigheid elkaar lief te hebben. We zijn allemaal gebroken, het gaat niet om schuld. Je hebt altijd allebei een aandeel in een ontstane situatie. Het gaat om erkenning van gebrokenheid, luisteren naar elkaar en samen de weg willen gaan om uit die gebrokenheid te komen. Het uitgangspunt bij EFT is, emoties mogen er zijn! Het is nooit aanstellerij of overdreven. We hebben allemaal behoeften die vervuld moeten worden, deze moeten we wel met de ander delen. We willen bijvoorbeeld aanvaard worden, ons welkom voelen, getroost worden, ons veilig en vrij voelen. Onze levenspartner is bij uitstek de persoon bij wie je kernbehoeftes vervuld moeten worden.

Patronen

Toch is dat nog niet zo eenvoudig. Patronen liggen ons vaak dwars… Een patroon ontstaat omdat er iets gebeurt en je door emotie daar op een bepaalde manier naar kijkt. Je reactie in een situatie is van tevoren gevormd door je emotie. Je emotie is onzichtbaar maar je reactie is zichtbaar en we reageren op wat we zien. Dat leidt vaak tot escalatie. We gaan als het ware ‘op zoek naar de boef’. We schuiven met schuld heen en weer, maar het patroon is ‘het kwade’ wat je samen in deze situatie heeft gebracht. In EFT leer je om uit je escalatie te komen en juist in dat onzichtbare gedeelte waar de emoties wortelen, de verbinding met elkaar aan te gaan.

David vertelt een voorbeeld wat dit duidelijk maakt. Een man vraagt zijn vrouw bij de boodschappen een speciale kaas mee te nemen. Als ze thuis komt blijkt dat zijn vrouw de kaas is vergeten. De man voelt zich onbelangrijk, niet gezien en denkt ik doe er voor haar toch niet toe. Hij reageert boos met scherpe terechtwijzingen naar zijn vrouw. Zijn vrouw voelt zich ook boos, denkt dat ze altijd alles fout doet, is in de war. Zij wordt stil en trekt zich terug…. en zo ontstaat er verwijdering van elkaar. Geen van beide delen ze gevoel en emotie, allebei reageren ze op elkaars gedrag.

In de afbeeldingen zie je een EFT interactie cirkel van het patroon uit ons voorbeeld.

 

Delen is het begin van verandering

Wat als je nu eens anders gaat reageren? Wat als je het bij jezelf kunt houden en zegt: “jij bent de kaas vergeten en wat er bij mij gebeurt is dat ik me klein en onbelangrijk voel.” Dan is de ander in staat om dichtbij te komen en empathie te tonen en liefde te geven. In dit voorbeeld gaat het over kaas, maar daar kun je alles voor invullen.

Hoe breng je dit in de praktijk? 

Het is belangrijk dat je echt wilt weten wat er met de ander gebeurt. Waar het pijn doet en waarom. Als onze partner ziek wordt of een been breekt zijn we er direct voor elkaar. Maar als de pijn, het letsel onzichtbaar is, vinden we het heel wat moeilijker en onderschatten we de pijn vaak. We dragen echter allemaal van alles met ons mee. Niemand komt ongeschonden door dit leven, pijn is een realiteit. Als we gaan inzien dat de persoon van wie we houden stuk gaat en pijn heeft, willen we dichterbij komen om dat samen te dragen en de pijn te verlichten.

Toepasbaar op alle relaties

Dit geldt niet alleen voor huwelijkspartners maar ook voor vriendschappen en relaties binnen de kerk. Als wij kwetsbaar durven te zijn en elkaar een inkijkje in onze pijn durven geven, brengt dat transformatie en nieuw leven. Daarom sluit EFT zo aan bij de weg van Christus. Op die weg leren wij ons kruis op te nemen, te sterven zodat we op kunnen staan in een nieuwe relatie. Jezus had geen regels maar open armen voor iedereen. Hij is liefde. Als wij een heiligingskerk zijn en geloven dat God ons wil vormen naar Zijn beeld, dan zijn wij er in relaties voor elkaar, kwetsbaar en met open armen, vol aanvaarding in liefde.

Empathie vs. sympathie  

Tijdens de avond is er veel gesproken over patronen, gedrag en onze reacties. Als we echt contact met de ander willen maken zullen we empathie moeten tonen! In dit filmpje (met ondertiteling) wordt dat kernachtig en humoristisch duidelijk gemaakt!

 

Meer informatie

Vaak rust er een taboe op relatietherapie maar dat is niet nodig. Als er iets deze avond duidelijk is geworden, dan is het wel dat iedereen de situaties die David schetste herkende! Iedereen heeft met gedragspatronen te maken en het is heel erg verrijkend voor je relatie om de EFT methode in de praktijk te leren toepassen. Of je nu bent vastgelopen in je relatie of je meer verdieping zoekt om dichter tot elkaar te komen, het is heel zinvol om eens een kennismakingsgesprek met een EFT therapeut aan te gaan.

ds. David van Beveren heeft een praktijk in Amersfoort - de Wij zaak

Uiteraard zijn er dichter bij huis in Rotterdam ook goede EFT therapeuten

Wil je meer informatie dan kun je altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. hierover benaderen.