We willen je elke maand een oefening meegeven. Iets dat past bij het thema en dat je helpt om er in het dagelijks leven in je wandel met God handen en voeten aan te geven. Deze maand: ban de haast uit je leven.

Deze maand kijken we naar haast. Haast is iets waar vrijwel iedereen vandaag de dag last van heeft. Onder de haast ligt vaak de angst om niet genoeg te hebben, te doen of te zijn. Daarnaast zorgt haast voor onrust in je leven. Door haast ben je altijd op weg naar het volgende, het betere, het grotere. Je vergeet om stil te staan bij wat je nu hebt en daar van te genieten. Zo race je door je leven heen en ben je niet in het ‘hier en nu’.

Om God te ontmoeten in je leven, moet je juist in het ‘hier en nu’ leven. Dat is de plek waar God en mens elkaar ontmoeten. Jezus wist dat als geen ander. Daarom nam Hij regelmatig afstand van zijn drukke leven om zich terug te trekken. 

Omdat het best ingewikkeld kan zijn om haast uit je leven te bannen, willen we je deze maand kleine stapjes meegeven. Stapjes om mee te oefenen en te ervaren wat er gebeurt als je de haast uit je leven bant. Want als je gaat minderen met haast, heeft dat effect op je. 

Dat effect kan in het begin zelfs heel vervelend voelen. In plaats van meer rust, kun je je juist meer opgejaagd gaan voelen. Je hele interne systeem, dat ingesteld is op haast en efficiëntie, gaat tekeer: “Zo zijn we dit niet gewend, dit kan en moet sneller en wel nu!” lijkt het te roepen. Je voelt het in je buik, je gaat misschien wel onbewust met je tanden knarsen.

Het is goed om die ervaring gewoon te doorstaan en niet toe te geven. Een nieuwe gewoonte aanleren kost nu eenmaal tijd en moeite. Maar als je het wat vaker doet, zul je de positieve gevolgen ervan op den duur gaan ervaren.

Dingen die je kunt doen om jezelf het haasten af te leren:

  • Kijk naar de dingen die je vandaag te doen hebt. Probeer om er tien minuten van te voren klaar voor te zijn, in plaats van tot het laatste moment te wachten om ermee te beginnen. Vertrek wat eerder van huis, loop, fiets of rijd langzamer. Gebruik de extra tijd om je omgeving goed in je op te nemen. Let op je ademhaling.
  • Kies bewust de langste rij bij de kassa in de supermarkt of de drukste rijbaan als je met de auto onderweg bent. Deze oefening kan heel heftig zijn :-).
  • Neem de tijd om uitgebreid te koken. Geniet van het koken zelf en van de geuren en de smaken die erbij vrij komen. Neem uitgebreid de tijd om het op te eten. Eet langzaam, proef bewust. 
  • Als je toch uitgebreid gekookt hebt: nodig andere mensen (of je gezinsleden) uit voor de maaltijd. Geniet er samen van en neem de tijd om tijdens en na het eten bij te praten.
  • Neem een uur de tijd om je als een luiaard (het dier) te gedragen: doe alles bewust heel langzaam. Loop heel langzaam van de woonkamer naar de keuken. Pauzeer bij elke stap. Wat zie je allemaal? Haal diep en rustig adem. Wees in het moment. Doe alles bewust een tandje rustiger.