Deze maand lezen we de hoofdstukken 1 t/m 3 uit Liturgie van het alledaagse. Een boek waarin Tish Warren ons aan de hand van een doorsnee dinsdag meeneemt door het alledaagse leven en wat dat ons te zeggen heeft. In deze hoofdstukken staan we stil bij het begin van de dag.

 

 

 

 

Gedachten bij het opstaan…
Tish neemt ons mee op een doorsnee dinsdag in haar leven. In de eerste drie hoofdstukken staan we stil bij het wakker worden, opstaan en je tanden poetsen. Alledaagse dingen die we allemaal elke dag opnieuw doen.

Toch vertellen die dingen ons iets. We worden elke dag wakker in een nieuwe dag die God voor ons gemaakt heeft, een dag waarop we opnieuw mogen weten en ervaren dat we vóór alles, vóór alle dingen die we die dag gaan doen, geliefd zijn door God. 

Juist daarom is het ook belangrijk om een moment in je leven in te bouwen om daar bij stil te staan. Tish doet dat ’s morgens als ze haar bed heeft opgemaakt. Maar het kan natuurlijk ook op een ander moment van de dag. Het gaat erom dat je even los laat wat je normaal gesproken bezig houdt, even stopt met de enorme lijst van grote en kleine dingen die je op een dag wilt doen en even bij God komt. Je door Hem laat omarmen en beminnen. Ook al gaat dat de ene dag beter dan de andere.

Elke ochtend zorgen we ook weer voor ons lichaam, we wassen het, kleden het aan, kammen onze haren, poetsen onze tanden en voeden het. Ons lichaam is belangrijk, het is de plaats waar we God eren en dienen in ons leven. Zonder lichaam zouden we dat allemaal niet kunnen doen. Ons lichaam is ons instrument om God te kunnen dienen. En alleen al daarom verdient het al die zorg, aandacht en ons respect. God vindt ons lichaam zo belangrijk dat Hij Jezus naar deze aarde stuurde en Hem ook een lichaam gaf!

Waarom is het zo belangrijk om stil te staan bij deze alledaagse dingen en wat ze betekenen? Omdat we juist in de rustige, alledaagse periodes in ons leven onze ritmes opbouwen. James K.A. Smith zou zeggen: onze liturgieën ontwerpen. Een liturgie vertelt ons wat onze kijk op het goede leven is, welke handelingen we doen om dat goede leven te kunnen bereiken en vorm te geven.

En als de tijden van stress en onrust komen vallen we des te meer terug op deze ritmes en liturgieën. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om fijne dingen: een huwelijk, de geboorte van een kindje, een nieuwe baan, een ander en beter huis of om nare dingen: het overlijden van een dierbare, een relatiebreuk of het verlies van je baan. We maken allemaal perioden mee waarin het leven ineens niet meer zo alledaags en gewoontjes is. En dan is het belangrijk dat je van te voren gewoontes en rituelen hebt opgebouwd die helpend en ondersteunend zijn zodat je daar op terug kunt vallen. Zodat je ook in die tijden erop kunt terug vallen dat je geliefd bent door God, tijd vindt om daarbij stil te staan en zorg en aandacht opbrengt voor het lichaam dat God je gegeven heeft.

Voor wie verder wil…
Kijk dit korte filmpje waarin Tish over haar boek vertelt, afgewisseld met beelden uit haar eigen dagelijks leven.

Luister naar de (Engelstalige) podcast waarin Tish over haar boek vertelt, maar ook over hoe haar leven op zijn kop werd gezet toen ze naar de andere kant van het land verhuisde en in dezelfde periode haar vader, met wie ze een zeer goede band had, overleed. Een periode kortom, waarin haar leven alles behalve alledaags was!