Omgaan met afleiding

Dat we makkelijk afgeleid zijn is een feit. Er is geen tijd geweest die zo gekenmerkt wordt door gebedsloosheid onder Christenen als de onze. Dit heeft veel te maken met de hoeveelheid prikkels die voortdurend op ons afkomen, maar dat is niet het diepste probleem.

Met de komst van het kunstlicht, smart phones, wifi, MacBooks, iPads , social media, 24 uurs economie, altijd bereikbaar moeten zijn en 24/7 series en films on command zijn er nauwelijks natuurlijke momenten van stilte en afzondering. Maar het is veel te makkelijk om moderne technologie de schuld te geven van onze afleiding! 

Ons diepste probleem is 'afleiding', onze gedachten gaan alle kanten op en dat veroorzaakt het internet en moderne technologie zelf niet, maar zit in ons. Richard Foster zegt dat we een geest van afleiding in ons denken moeten kruisigen. We moeten meer grip krijgen op onze gedachten zodat ze minder een eigen leven leiden.

Moderne technologie is niet slecht. Het is ook iets waar we gewoon van genieten, veel profijt van hebben, en wat ook heel leuk is! Ik vind moderne gadgets fantastisch! We moeten alleen zoals bij veel dingen, leren hoe we er mee omgaan. Veel moderne media en technologie heeft namelijk wel de neiging ons te overheersen en in beslag te nemen.

Als ik mijn computer opstart zie ik direct geweldig aanbiedingen op Amazon van de laatste boeken waar ik waarschijnlijk in geïnteresseerd ben, ze zitten er zelden naast… de vraag is, klik ik er op en laat ik mij afleiden en verleiden of ga ik bewust met mijn tijd om en stel ik duidelijke prioriteiten.

Tips & suggesties

Hieronder volgen een aantal suggesties die je hier bij kunnen helpen.

  • Wees niet te streng voor jezelf, het heeft tijd nodig om je gedachten te focussen.
  • Maak bewuste keuzes en ga slim met moderne apparatuur om. Houd zelf de controle en laat je niet overheersen. Ken je dat? Dat je even wilt kijken hoe laat het is en ondertussen het laatste nieuws, het weer en van alles hebt gecheckt, meerdere mails beantwoord en als je dan je telefoon weg doet denk je nog, maar hoe laat is het nu eigenlijk? Ik heb bijvoorbeeld mijn Apple Watch zo ingesteld dat ik alleen bepaalde meldingen krijg. Hierdoor kijk ik nauwelijks meer op mijn telefoon dat geeft mij heel veel rust en tijdswinst. Moderne technologie is zeker niet slecht! Je kunt het ook inzetten en gebruiken om beter met afleiding om te gaan.
  • Bepaal van tevoren de hoeveelheid tijd dat je Netflix of Videoland wilt kijken en check niet tussentijds wat er aan nieuwe series en films is toegevoegd.
  • Als bepaalde gedachten of zorgen steeds in je gedachten komen wanneer je wilt bidden, maak het dan onderdeel van je gebed! Vraag God of hij je misschien iets wil duidelijk maken door het steeds in je gedachten te brengen. En zo niet, vraag God dan of hij jou wil laten zien waarom je het zo moeilijk los kan laten en of hij je wil helpen hoe je hier mee om moet gaan.
  • Als je gefocust wilt zijn in je meditatie, moet je in het dagelijks leven meer oefenen om je gedachten te beheersen. Denk aan hele kleine maar goede stappen als:
  • Stel een paar internet / apparaat loze uren per dag in. Laat in deze uren alleen je ringtoon voor telefoon gesprekken aan staan.
  • Je gedachten nemen ook een rustiger tempo aan wanneer je bewust naar muziek luistert. Luister af en toe gewoon bewust naar een mooi lied en focus op wat er gezongen wordt. Laat de woorden binnenkomen en geniet er van.
  • Poëzie in tekst en lied heeft namelijk een kracht in zich om onze gedachten te remmen. Vaak snap je niet bij de eerste keer lezen wat er bedoeld wordt, dus je gaat automatisch nog een keer lezen / luisteren en je meer focussen.
  • Parkeer je auto eens wat verder weg en loop in stilte naar je afspraak en kijk bewust naar alles om je heen en neem al het mooie in je op. Kijk eens naar een boom of het water, prachtige tuinen of mensen die voorbij komen. Train je gedachten echt aanwezig te zijn in het hier en nu.

Hoe vaker je in het dagelijks leven, nog voor je gebedstijd, oefent om kleine 'sabbatten' in te stellen in de gebieden waar jij snel afgeleid bent, als is het maar een uur per dag, hoe beter je concentratie in je gebedstijd op termijn zal lukken!