We hebben gezien dat Jezus ons uitdaagt om een laag dieper te kijken. Om niet zwart/wit te kijken naar welk gedrag nog net kan of niet meer kan, maar om ons hart aan te passen. Want als we ons hart en ons denken aan passen aan Jezus, vloeien onze keuzes en ons gedrag voort uit wie we zijn: leerlingen en volgelingen van de grote Koning.

Die nieuwe houding en dat nieuwe denken moet worden gesteund door nieuw gedrag. Gedrag dat je niet altijd vanzelf aanleert, je moet het doelbewust oefenen. Daarom hebben we elke maand één of meer challenges om uit te kiezen. Die helpen ons om ons gedrag te veranderen. Deze maand hebben we een aantal uitdagingen die passen bij de voorbeelden die Jezus ons gegeven heeft.

Leven zonder leugens

De leugens die we vertellen komen uit onze mond. De twee uitdagingen die we deze maand rondom een leven zonder leugens hebben, hebben daarom allebei te maken met ons spreken.

Uitdaging 1: vertel een hele dag geen leugens of roddels

We vertellen sneller en eerder een leugen dan we denken. We overdrijven, dikken aan of roddelen over iemand anders. Probeer eens een dag bewust niet te liegen of te roddelen. En als je jezelf toch op een leugen of roddel betrapt? Zet deze dan ter plekke weer recht: “Wat ik net zei is niet waar, de waarheid is…”. Dat is eng om te doen, maar je zult merken dat veel mensen het waarderen. Bovendien helpt het je om een volgende keer minder snel te liegen of te overdrijven.

Uitdaging 2: leef een dag in stilte - zonder te praten

Dit is een lastige uitdaging die behoorlijk wat voorbereiding vraagt! Kies om te beginnen en dag uit waarop dit ook enigszins haalbaar is. Voor veel van ons zal het dus neerkomen op een dag waarop we niet naar ons werk hoeven. 

Licht je omgeving van te voren in dat je dit wilt gaan doen. Zorg dat je eventueel pen en papier bij de hand hebt, mocht je toch dringend iets gevraagd worden waar een antwoord op nodig is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in plaats van spreken gaat whatsappen met je gezinsleden!

Probeer je zoveel mogelijk aan deze stilte te houden en kijk wat het met je doet.

Leven zonder lust

Uitdaging 3: een media-vasten

In onze serie over de 7 hoofdzonden, waar het deze maand over lust gaat, zagen we al een aantal praktische tips om hier mee om te gaan: de computer in een ruimte zetten waar in principe anderen met je mee kunnen kijken, internetfilters, accountability-software etc. We zagen ook dat het boven alles belangrijk is om er niet alleen mee te blijven worstelen, maar goede vriendschappen te ontwikkelen. Lust gedijt in isolement, maar God heeft ons geschapen om relaties met elkaar aan te gaan. Veranderen kun je niet in je eentje! We hebben elkaar daar bij nodig!

Onze maatschappij is verzadigd van seksueel getinte beelden. Ze zijn overal, in de bladen, de bushokjes, boeken, films en tv-series. Om jezelf te helpen daar los van te komen zodat ze je minder beïnvloeden kun je besluiten om een bepaalde tijd te vasten van alle media. Ga eens 24 of 48 uur niet op internet, je telefoon, de televisie. Je zult merken dat je meer tijd overhoudt dan je van te voren dacht. Probeer die tijd te vullen met goede dingen: wandelen, een goed boek lezen of besteed de tijd juist aan anderen om samen een bordspel te spelen, te wandelen, bij te praten of ergens iets te drinken.

Ga bij jezelf na hoe moeilijk of hoe makkelijk je dit afgaat en vraag je af wat dat voor jou betekent. Niet om jezelf te veroordelen, maar om van te leren. Wat ging je gemakkelijk af? Wanneer was het juist moeilijk? Dat helpt je om jezelf te leren kennen en te weten waar je valkuilen liggen.

Leven met je partner

We zagen al dat de bedoeling van het huwelijk is dat God je samen met je partner verbonden heeft en jullie daarom één zijn. Het gaat er dus niet om wat jij aan je huwelijk hebt, maar wat jij voor je partner kunt betekenen. Vandaag een uitdaging die je vast vaker hebt gehoord, maar die in de sleur van alledag belangrijk blijft. En een uitdaging om elkaar beter te leren kennen.

Uitdaging 4: investeer tijd in je huwelijk

Plan iets met en voor je partner waarvan je weet dat hij of zij dit leuk vindt. Het hoeft niet lang, ver of duur te zijn, als het jullie maar de gelegenheid biedt om samen ongestoord tijd voor elkaar te hebben en/of samen iets leuks te doen. Wees creatief en verras je partner.

Regel ook de randvoorwaarden! Zorg dat er geen andere afspraken zijn (of verzet deze) en dat de oppas geregeld is. 

Uitdaging 5: ontdek je liefdestaal en die van je partner

Iedereen is anders en vindt andere dingen leuk of belangrijk in een relatie. Je partner verschilt daarin van jou. Het is belangrijk om dat van elkaar te weten. Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene 'talen' van liefde.

We kunnen onze liefde laten blijken

  • door het geven van het beste deel van onze tijd;
  • door bemoedigende woorden;
  • door cadeaus;
  • door hulpvaardigheid;
  • door lichamelijke aanraking

Hoogstwaarschijnlijk is jouw voorkeurstaal anders dan die van je partner. Kijk samen naar welke 5 talen er zijn en wat jullie eigen taal is. Je kunt een (gratis) test vinden op https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/ Let op: om de uitslag te krijgen moet je je mail-adres invullen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees het boek van Gary Chapman: De vijf talen van de liefde, ISBN 9789063537265 prijs € 16,99.