Misschien heb je iets anders lief dan je denkt - Seculiere liturgieën leren begrijpen
Na de theorie in hoofdstuk 1 duiken we in dit hoofdstuk de praktijk in. Om dit hoofdstuk goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten wat James Smith bedoelt met een ‘seculiere liturgie’. Een liturgie in de kerk kennen we. We noemen het ook wel ‘orde van dienst’. Daarop staat alles wat je in de dienst kunt verwachten en in welke volgorde. Liturgie is afgeleid van een Grieks woord en betekent ‘het werk van mensen’. Het is het werk dat mensen doen om God te aanbidden.

Wat is een seculiere liturgie?
Met een seculiere liturgie bedoelt James Smith alles in een normale, alledaagse omgeving (seculier betekent ‘van de wereld’) dat je uitnodigt tot bepaald gedrag of betekenis geeft aan bepaald gedrag. In dit hoofdstuk werkt hij dat uit aan de hand van het winkelcentrum. Elk winkelcentrum heeft een bepaald soort indeling en uitstraling waardoor je direct weet dat het een winkelcentrum is. Dat schept duidelijkheid maar zorgt er (vaak onbewust) ook voor dat je je gedrag daar aan aanpast. Een seculiere liturgie is werk dat mensen doen om iets anders dan God te aanbidden.

Een seculiere liturgie herkennen
James Smith roept ons op om over seculiere liturgieën na te denken. Ik vond het heel treffend dat hij een Amerikaans winkelcentrum beschrijft maar dat ik, als Nederlandse, zo de winkelcentra in mijn stad erin kan herkennen. Een aantal onderdelen van zijn verhaal zijn wel veranderd door de corona-maatregelen. Daardoor is de ervaring van het winkelen nu anders dan voorheen. Een belangrijk verschil is dat het winkelcentrum nu minder uitnodigt om er lang te verblijven en de tijd te vergeten. Je moet een mondkapje dragen op grote winkelcentra, er zijn minder plekken om te zitten om bij te praten met andere mensen, er zijn overal pijlen met looproutes en flessen met ontsmettingsgel voor je handen. Toch blijft het interessant en belangrijk om te kijken naar de liturgische rol van het winkelcentrum in je leven en naar andere seculiere liturgieën. Want misschien houd je niet zo van winkelen, of winkel je minder nu er zoveel maatregelen zijn, maar er blijven genoeg andere plekken en momenten over. En door de corona-pandemie zijn er ook nieuwe liturgieën bij gekomen. Wat doe jij of waar kom jij in je dagelijks leven waarmee je (onbewust) iets anders dan God aanbidt? Hoe kunnen we elkaar helpen om dit ons leven te zien?

Achtergrondinformatie bij hoofdstuk 2 van dit boek
Er is veel informatie over dit boek te vinden op internet. James K.A. Smith heeft er zelf een aantal korte filmpjes over opgenomen. Deze filmpjes zijn de moeite van het kijken zeker waard!

Studiegids
Ook is er een (Nederlandstalige) studiegids met discussievragen. De studiegids kun je hier downloaden. Bij elk hoofdstuk heeft de schrijver zelf ook een filmpje opgenomen dat hoort bij de studiegids, bij dit hoofdstuk zelfs twee. De filmpjes voor hoofdstuk 2 vind je hier:

Doorpraten over wat je gelezen hebt?
Wil je doorpraten over de discussievragen in de studiegids? Wil je delen wat je geraakt heeft? Heb je een vraag over het boek? Doe mee met onze boekenclub via WhatsApp. Met je hier aan voor onze groepsapp of stuur een berichtje naar Marleen (06-37407962).