Op welke manier kun je naar de audio-preken van onze kerk luisteren?
  • De preken zijn direct op de website te beluisteren
  • De preken zijn ook als podcast te beluisteren. Het voordeel van een podcast is dat u niet online hoeft te blijven om het te beluisteren.
Wat is nu eigenlijk een Podcast?
Een podcast kun je vergelijken met een radioprogramma op internet, met als belangrijk verschil dat je bij radio afhankelijk bent van wat er op dat moment wordt uitgezonden, terwijl het beluisteren van een podcast kan wanneer het jou uit komt. Het bestaat uit een serie geluidsbestanden; meestal in MP3 formaat. Het is mogelijk om je op zo’n serie te abonneren: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch opgehaald of zodra je jouw abonnementen bijwerkt. Podcasts zijn handig voor onderweg: je kunt ze thuis downloaden en luisteren in de auto, tijdens het wandelen, het huishouden of andere geschikte momenten.

Een groot voordeel van podcasting, ten opzichte van radio, is de onderwerp-keuze. Bij radio geldt, dat iedere zender toegankelijk wil zijn voor een groot publiek. De besproken onderwerpen moeten dus voor veel mensen interessant zijn. Dus vrijwel nooit gaan mensen diep in op één bepaald onderwerp. En als dat gebeurt, dan vrijwel altijd eenmalig. Podcasts hoeven niet voor iedereen interessant te zijn. De doelgroep is veel kleiner, dus kunnen de makers er veilig van uit gaan dat luisteraars dezelfde interesse hebben als zij. Zo is er een podcast die elke week een slechte film bespreekt. Ook mensen die alles willen weten over de compositie van video-game-muziek of houtsnijwerk kunnen hun hart ophalen. Voor elke subcultuur en elk interessegebied is wel iets te vinden.

Kost het geld om naar een podcast te luisteren?
Nee. Onze podcast is, net als de meeste podcasts, gratis. Sommige podcasts dekken de onkosten door adverteerders in te schakelen of door vrijwillige bijdragen te vragen aan luisteraars. In ons geval zijn de productie- en hosting-kosten minimaal; daarom kunnen we de preken-podcast volledig gratis aanbieden.

Ook de software om podcasts mee te beluisteren is meestal gratis.

Hoe krijg ik dat op mijn computer?
Allereerst heb je een programma nodig om de afleveringen mee te downloaden en af te spelen.

De meest gangbare hiervoor is iTunes.

Hoe krijg ik dat op mijn telefoon?
Dit hangt af van het type telefoon. Op een smartphone met iOS of Android moet het zeker lukken. Dit zijn de twee meest gangbare besturingssystemen voor mobiele telefoons. Misschien dat andere toestellen, zoals Windows Mobile, ook werken, maar dat wordt misschien lastiger.
Neemt dat veel geheugen in beslag op je telefoon?
Dat valt wel mee. De gemiddelde preek is 7 MB. De app om podcasts af te spelen neemt ook ruimte in. De meeste van die apps downloaden alleen de nieuwste onbeluisterde preek en gooien beluisterde preken automatisch weg, tenzij je dat anders instelt.