Dankbaarheid is misschien wel de belangrijkste geestelijke oefening in ons leven. Dankbaarheid leert ons om het leven te zien als een geschenk, ongeacht wat ons te wachten staat. Wie in staat is om dankbaar te zijn, wordt een ander mens. Samen met hoop en vreugde vormt dankbaarheid de weg waarlangs Gods hulp naar ons onderweg is. 
Deze maand kijken we naar het voorbeeld van Maria van Magdala. Wat kunnen we van haar leren over dankbaarheid? 

 

 

Luisterlied - Bless the Lord (Matt Redman) Luister hier

Inleiding

Luisterlied - Ik wil U danken (Christiaan Verwoerd) Luister hier

Verwerking
Dankbaarheid is ‘in’. De laatste jaren wordt er aan dankbaarheid veel aandacht besteed. In de psychologie is een stroming (positieve psychologie) die veel onderzoek doet naar dankbaarheid. Ook lifestyle-magazines besteden er aandacht aan. En er verschenen in een paar jaar tijd meerdere boeken over dit thema, binnen en buiten het christelijk erf.

Waarom is dankbaarheid zo’n belangrijk onderwerp? Vaak wordt gewezen op de bewezen positieve effecten die het heeft op je mentale welzijn. Het zou je helpen om een gelukkiger en meer voldaan leven te leiden.
Toch denk ik dat dat maar de helft van het verhaal is. Dankbaarheid helpt je vooral om het leven als een geschenk te zien en daarmee oog te krijgen en te houden voor de Gever van dat geschenk: God. 

Hoop, vreugde en dankbaarheid vormen daarnaast samen de derde pijler van veerkrachtig geloven: hulp is onderweg. Wie dankbaarheid beoefent, traint zich ongemerkt ook in hoop en in vreugde en leert zien op welke manieren God aanwezig wil zijn in je leven. Juist dat maakt dankbaarheid zo’n belangrijke discipline.

We hebben het daarom bij In de Praktijk al vaker over dankbaarheid gehad en ermee geoefend. Die oefening wil ik hier graag nog een keer herhalen: houd eens een poosje een dankbaarheidsdagboekje bij. Een boekje waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je die dag dankbaar voor bent. Wil je meer hierover weten? Kijk dan eens hier

Zegen en luisterlied
Als zegen deze keer een bijbeltekst op muziek: Vrede (Woorden van Waarde) Luister hier

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” 
Fil. 4:6-7