Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft. Deze woorden van Paulus vormen de ondertitel bij ons jaarthema Veerkrachtig geloven. Hoe kon Paulus dat zeggen? Wat was zijn geheim? Deze maand kijken we aan de hand van het leven van Paulus naar vreugde. Vreugde is één van de manieren waarop God ons te hulp komt. Doe mee met deze online viering van In de Praktijk en ontdek hoe vreugde een bron van veerkracht in je geloof is.

 

 

Luisterlied - His Strength is Perfect (Steven Curtis Chapman) luister hier

Inleiding

Verwerking
We zagen zojuist dat het geheim van Paulus en van Tish is dat je je vreugde vindt in God en niet in de omstandigheden van je leven. Iemand die dat geheim ook kende was Horatio Spafford. Hij schreef de bekende hymne ‘It is well with my soul’. Het verhaal achter dit lied is echter minder bekend.

Horatio Spafford was een geslaagde zakenman. Hij woonde met zijn vrouw in Chicago. Samen hadden ze vijf kinderen, vier dochters en een zoontje als nakomertje. Het leven lachte hem toe tot het noodlot toesloeg. In 1871 overleed hun zoontje. Vervolgens leed hij enorme financiële schade in de grote Brand van Chicago. En alsof dat nog niet genoeg was kwamen alle vier zijn dochters om bij een scheepsramp op de Atlantische Oceaan tijdens hun reis naar Europa. Alleen zijn vrouw overleefde dit ongeluk (Horatio had zijn gezin vooruit gestuurd en was dus zelf niet aan boord).

Op de bootreis naar zijn vrouw om haar te troosten en bij haar te zijn na het overlijden van hun dochters wees de kapitein hem de plek aan waar het schip was gezonken en waar dus het zeegraf van zijn dochters was. Op dat moment en op die plek schreef hij dit lied:

When peace like a river attendeth my way,
when sorrows like sea billows roll;
whatever my lot, thou hast taught me to say,
"It is well, it is well with my soul.”

Refrein
It is well with my soul;
it is well, it is well with my soul.

My sin oh, the bliss of this glorious thought!
my sin, not in part, but the whole,
is nailed to the cross, and I bear it no more;
praise the Lord, praise the Lord, O my soul!

O Lord, haste the day when my faith shall be sight,
the clouds be rolled back as a scroll;
the trump shall resound and the Lord shall descend;
even so, it is well with my soul. 

Luisterlied - It is well with my soul (Horatio Spafford) luister hier

Horatio kon dit alleen maar schrijven omdat hij wist dat hij onvoorwaardelijk geliefd was door God en dat niets die liefde kan wegnemen. Sta deze week eens stil bij jouw leven. Kun jij zeggen: Whatever my lot, thou hast taught me to say “ It is well, it is well with my soul”? Ervaar je dat je onder alle omstandigheden door God geliefd bent? Wat helpt je daarbij? Wat hindert je?

Luisterlied - Vreugde van mijn hart (Sela) luister hier

Zegen
Goed is de hand die mij leidt,
Uit het donker van de nacht,
Naar het licht van de dag.
Goed bent U, God,
Onzegbaar goed.
Zegen deze dag en al mijn dagen,
Die ik onderweg ben naar U.