Kerk Nazarener Rotterdam
Inloggen

Log in in uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Challenges

Volgens de filosoof David Brooks zijn er twee soorten mensen. Mensen die leven voor de dingen die ze doen en mensen die leven voor de dingen die ze zijn. Je kunt ze gemakkelijk uit elkaar houden:

De dingen die je doet, zijn de dingen die je op je CV zet, dingen die je bereikt hebt, diploma’s die je gehaald hebt. Ze beschrijven wat je kunt en wat je weet. 

De dingen die je bent zijn de dingen die de mensen over je zeggen als je er niet bent: je karaktertrekken, je eigenaardigheden, wat je betekent voor de ander. Ze beschrijven wie je bent, zowel je mooie als je minder mooie kanten.

‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’ en ‘Jullie kunnen niet God dienen én de Mammon’. Zomaar twee uitspraken van Jezus uit de Bergrede waar we deze maand naar kijken. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe zorg je dat je een schat in de hemel hebt? En hoe dien je God in plaats van de Mammon? Daarom deze maand twee uitdagingen: één om te leren leven met een ongedeeld hart en één om te leren leven zonder hebzucht.

God wil dat we Hem, anderen en onszelf liefhebben. Jezus vat de 613 geboden van de Wet samen in deze twee: “Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.” De uitdaging van deze maand helpt ons omdat op kleine, praktische manieren vorm te geven door ‘Random Acts of Kindness’ te doen voor anderen, in Nederland ook bekend onder #Doeslief, de campagne van stichting Sire. 

Het verlangen om bovenmatig geprezen te worden is een hardnekkig verlangen en moeilijk te bestrijden in onszelf. Zoals met alles in ons leven waar we vanaf willen is bewustwording de eerste stap. Daarom deze maand een uitdaging om te werken aan twee dingen die je kunnen helpen om je bewuster te worden van je verlangen naar eer en roem: stilte en afzondering.

We hebben gezien dat Jezus ons uitdaagt om een laag dieper te kijken. Om niet zwart/wit te kijken naar welk gedrag nog net kan of niet meer kan, maar om ons hart aan te passen. Want als we ons hart en ons denken aan passen aan Jezus, vloeien onze keuzes en ons gedrag voort uit wie we zijn: leerlingen en volgelingen van de grote Koning.

Die nieuwe houding en dat nieuwe denken moet worden gesteund door nieuw gedrag. Gedrag dat je niet altijd vanzelf aanleert, je moet het doelbewust oefenen. Daarom hebben we elke maand één of meer challenges om uit te kiezen. Die helpen ons om ons gedrag te veranderen. Deze maand hebben we een aantal uitdagingen die passen bij de voorbeelden die Jezus ons gegeven heeft.