Deze maand lezen we de hoofdstukken 8 t/m 11 uit Liturgie van het alledaagse. Een boek waarin Tish Warren ons aan de hand van een doorsnee dinsdag meeneemt door het alledaagse leven en wat dat ons te zeggen heeft. In deze hoofdstukken ronden we de dag (en daarmee het boek) af.

Gedachten bij de avond en het slapen gaan…
Het eind van een lange werkdag, iedereen is moe, je kinderen zijn jengelig (want hongerig) en je staat helemaal vast in de file. Daar gaan je plannen voor een gezellige avondmaaltijd en een lange avond voor jezelf. Tish grijpt dit moment aan om met ons te kijken naar hoe God tegen tijd aan kijkt. Ook neemt ze ons mee in het liturgische jaar, de kalender van de kerk met daarop alle feesten die we vieren, en al het vasten en voorbereiden dat daaraan vooraf gaat. Met die kalender leren we een nieuw en ander ritme dat ons helpt om uit onze eigen drukdoenerij te komen.

’s Avonds is er dan gelukkig toch nog tijd om een vriendin te bellen en bij te praten. Want wij mensen zijn gemaakt voor relaties. Zonder relaties, zonder het gevoel ergens bij te horen, gaat het niet goed met ons. We hebben andere mensen nodig, in ons gezin, in onze familie en vriendenkring maar ook in onze kerk. Daar komen we mensen tegen die we anders niet zouden hebben uitgezocht. Durven we het aan om ook hen ruimte te geven in ons leven?

Na alle drukte van de dag met een kop warme thee op de bank. Even de boel de boel laten. Wie kent niet dat heerlijke gevoel? Tish kan er in ieder geval beeldend over schrijven. En het inspireert haar tot mooie gedachten over wat genieten is en hoe we de mooie en goede dingen uit Gods hand in ons leven mogen ontvangen. Juist ook in die alledaagse kleine momenten van genot als een kop warme thee of een middag met een boek in de zon.

En dan is de dag toch echt ten einde. Het is tijd om te gaan slapen. In onze maatschappij is de tendens lang geweest dat slapen voor watjes is, maar langzamerhand komen we er achter dat voldoende slaap (zowel in tijd als in kwaliteit) belangrijk is voor onze gezondheid en ons geestelijk welbevinden. Slaap herinnert ons er ook aan dat we kwetsbare mensen zijn en dat we eens zullen sterven. Elke avond oefenen we ons daar een beetje in wanneer wij ons overgeven aan de slaap en aan de zorg van God over ons en onze geliefden in de nacht. We mogen de regie loslaten, rusten en erop vertrouwen dat God het ons, zijn lievelingen, in de slaap zal geven!

Voor wie verder wil…
Hier vind je het (Engelstalige) artikel Worship con queso van Carolyn Arends waar Tish in hoofdstuk 9 naar verwijst. Ze vergelijkt hierin de visie op genieten van Augustinus en van C.S. Lewis.

Hier vind je een blog van Tish waarin ze nog eens uitlegt waarom en hoe slapen een belangrijke geestelijke oefening is voor ons. Over slaap ging het ook bij de avonddienst van In de Praktijk op 14 april 2021.