Je schept wat je wilt - liturgieën voor onze roeping
Zelfs wij als Nazareners zijn door onze Nederlandse cultuur calvinistisch genoeg om te weten dat elke vorm van arbeid geheiligd kan worden. Het werk van de dominee is daarmee niet heiliger dan dat van de bakker of de architect. Allemaal zijn we ons er meer of minder van bewust dat we door ons beroep bezig zijn met scheppen en vormen van onze wereld. Je kunt God prima eren met het werk dat je doordeweeks doet. 

Leven met beperkingen
James K.A. Smith heeft het in dit hoofdstuk over het vernieuwen van de kerk binnen de beperkingen van de tradities die ons overgeleverd zijn. Dat kan voor sommige mensen voelen als een knellend juk. Maar hij beargumenteert juist dat als we leren om deze beperkingen als een geschenk te aanvaarden ze ons helpen om onze creativiteit te ontwikkelen. 

Beperkingen in tijden van corona
Ons leven wordt al maanden gekenmerkt door beperkingen. Die zijn ons niet opgelegd door de traditie in onze kerk maar door een heel kleine levensvorm: het coronavirus. Door al die beperkingen lijkt het moeilijker om je geloof overeind te houden. Maar daar kan juist dit laatste hoofdstuk ons bij helpen.
Wat als we de beperking in onze bewegingsvrijheid (ook) kunnen zien als een geschenk? Een periode in ons leven om opnieuw stil te staan bij wat echt belangrijk is. Maar ook een periode in ons leven om meer dan voorheen stil te staan bij hoe ons geloof er van maandag tot en met zaterdag uitziet (en hoe we dat volhouden, ook als we niet elke zondag in de kerk kunnen ‘opladen’). Welke contacten zijn echt belangrijk en waardevol? En hoe wil je die relaties in stand houden? Welke rituelen heb je om de dag door te komen? Dragen die bij aan je welzijn? En aan je geloof? Allemaal vragen om juist in deze tijd bij stil te staan.

Achtergrondinformatie bij hoofdstuk 7 van dit boek
Er is veel informatie over dit boek te vinden op internet. James K.A. Smith heeft er zelf een aantal korte filmpjes over opgenomen. Deze filmpjes zijn de moeite van het kijken zeker waard!

Waarom James K.A. Smith dit boek heeft geschreven:

Bij de gespreksvragen uit de studiegids hoort dit filmpje: