De Geest ontmoet ons waar we zijn - Historische vormen van aanbidden voor een postmoderne tijd

Veranderen gaat niet vanzelf. Dat komt omdat we geen ‘hersenen op twee benen’ zijn, maar gewoontedieren. We worden niet zozeer gevormd door de dingen die we denken of weten, maar door onze gewoontes en verlangens. En die gewoontes en verlangens leren we vaak onbewust aan. Het vraagt heel veel energie als we een nieuwe gewoonte of een nieuw verlangen aan willen leren. Vorig jaar hebben we hier ook al eens naar gekeken. We hebben toen gezien dat verandering in je leven vier elementen kent.

De vier elementen van verandering

Eerste element: denken
Verandering begint in je denken. 
Je ziet dat James Smith door het lezen van bepaalde boeken en de verhalen van zijn vrouw anders gaat denken over voedsel.

Tweede element: doen
Maar verandering in denken is niet genoeg. We kunnen onszelf niet anders denken, we moeten daar ook altijd iets voor doen. 
Ondanks de nieuwe gedachten over voedsel leest James Smith zijn boek over verantwoord eten in een koffietent waar ze fastfood aan hun klanten serveren! Alleen anders gaan denken heeft zijn gedrag niet veranderd.

Derde element: elkaar
Veranderingen aanbrengen in de verhalen die je jezelf vertelt en in de dingen die je doet, is heel erg moeilijk. Het is misschien wel één van de moeilijkste dingen die een mens kan doen in zijn leven. Als je het in je eentje probeert te doen, zul je het daarom ook niet volhouden. Het derde element dat je nodig hebt om te kunnen veranderen is een gemeenschap. Een groep mensen om je heen die weten waar je mee bezig bent, die je steunen, die net als jij ook willen leven in het verhaal van God. Om te veranderen hebben we elkaar nodig. 
Pas toen James Smith een belofte aan zijn vrouw deed om elkaar aan te moedigen, samen te werken in nieuwe ritmes en verantwoording aan elkaar af te leggen veranderde er echt iets in zijn manier van eten. Toen pas ging hij ook andere dingen doen zoals regelmatig hardlopen.

Vierde element: de Heilige Geest
Het vierde element om te veranderen is het belangrijkste: de Heilige Geest. Niet voor niets heet het hoofdstuk in dit boek: De Geest ontmoet ons waar we zijn.
James Smith zegt hierover: Christelijke aanbidding is het feest waar we nieuwe hongergevoelens ontwikkelen - naar God en naar wat Hij verlangt - om vervolgens zijn schepping ingezonden te worden om ernaar te handelen.

In een schema ziet dat er zo uit:

Nieuwe gewoontes vormen
Samen helpen deze vier elementen je om nieuwe gewoontes en verlangens te vormen. Maar je ziet dat het nogal wat van je vraagt. Het gaat niet vanzelf. We moeten, zoals James Smith dat noemt, tegenliturgieën vormen en nieuwe, andere vormen van honger ontwikkelen. Anders lopen we zomaar het risico om iets anders dan God te aanbidden in ons leven.

Achtergrondinformatie bij hoofdstuk 3 van dit boek
Er is veel informatie over dit boek te vinden op internet. James K.A. Smith heeft er zelf een aantal korte filmpjes over opgenomen. Deze filmpjes zijn de moeite van het kijken zeker waard!

Bij de gespreksvragen uit de studiegids hoort dit filmpje:

En kijk ook naar het filmpje over de fiets waarvan het stuur precies andersom werkt (The Backwards Brain Bicycle). Het is deels in Amsterdam opgenomen en heel onderhoudend.