Kerk Nazarener Rotterdam
Inloggen

Log in in uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Op zondag 2 oktober starten we met het lezen van het boek De achtste dag van Jakob van Wielink en Henk Rothuizen. In acht korte hoofdstukken nemen zij je mee op een reis langs verschillende aspecten van je leven. Een reis van zeven dagen om uit te komen op de achtste dag waar Jezus ons ontmoet in de kracht van Zijn opstanding.

We zijn allemaal ingesteld op schoonheid. We zijn op zoek naar een diepere en rijkere betekenis in een wereld  die ons soms overspoelt met vreugde en genot, maar dan zomaar weer ellendig voelt en kil. Schoonheid - het gevoel van iets prachtigs dat je naar de keel grijpt, de vluchtige maar toch zo krachtige steken van iets wat lijkt op liefde, maar dieper en anders - dat alles is niet maar een gril van de evolutie, een echo van een prehistorische drang om te jagen, een metgezel te vinden , of aan gevaar te ontkomen. het is een wegwijzer naar de vreemde, teder veeleisende aanwezigheid van de levende God in deze wereld.
(Zeven wegwijzers, blz. 86)

Liefde is het grootste en het hoogste waar de meesten van ons naar verlangen in dit leven. Maar we zien ook dat het vaak juist daar verkeerd gaat. Het verlangen wordt niet vervuld of het verlangen is juist te sterk. Beide situaties kunnen je leven gaan beheersen op een verkeerde manier. Het hoeft daarbij niet eens altijd te gaan om het verlangen naar een partner, het kan ook gaan om verlangen naar rijkdom, status, macht, aanzien, gezondheid, schoonheid, noem maar op.

Spiritualiteit is een containerbegrip. Dat wil zeggen dat iedereen er zijn eigen betekenis en invulling aan kan geven. Het is daarom ook lastig om er iets over te zeggen omdat je niet altijd weet of je over hetzelfde praat. In dit artikel belicht ik spiritualiteit van verschillende kanten en beschrijf ook kort wat ik er zelf onder versta.

Een gebrek aan gerechtigheid kan aan je vreten. Of het nu gaat om iets in je privésituatie of om iets op wereldschaal. Het zorgt ervoor dat je nergens anders meer mee bezig bent, zo erg kun je het vinden. Sommige mensen stellen heel hun leven in dienst van het vinden van gerechtigheid, voor zichzelf, voor een goede zaak of voor een geliefde die dat zelf niet (meer) kan doen.