Het hele jaar door versturen of ontvangen wij bijna geen brievenpost meer. Maar de afgelopen weken hebben we dit weer ruimschoots goedgemaakt met zijn allen! De ene na de andere kerstkaart ontvingen we en verstuurden we. Zo ontving ik ook de volgende kerstgroet per e-mail van gospel.nl:

Niet alleen Jozef & Maria ontvingen Jezus uit Gods Vaderhand, maar wij allemaal! Hij is onze Heer en Vredevorst. En toch is de vrede vaak ver te zoeken, zelfs met kerst. Maar zo was het ook in de tijd van Jezus’ geboorte! 

Er heerste toen de ‘vrede van Rome’: Pax Romana. Deze vrede werkte door een heel eenvoudig systeem. De Romeinen waren sterker en machtiger, dus niemand haalde het in zijn hoofd om in opstand te komen. Je werd toch gelijk weer onderdrukt! Pax Romana; opgelegde vrede door onderdrukking door de sterkste. 

Misschien herkent u dit ook wel in uw eigen leven. Er is rust, maar niet echt. U onderdrukt uw eigen onrust en onvrede. U viert kerst met vrienden en familie, maar de familie ruzies en vriendenstrijd blijft onder de oppervlakte aanwezig. En wat kan je dan naar werkelijke vrede verlangen!

Maar dan wordt Jezus geboren, in een tijd van vrede door onderdrukking, komt Pax Christi, de vrede van Christus onze wereld in.
De vrede van Christus, is geheel anders dan de vrede van Rome. 

De vrede van Rome is gebaseerd op de recht van de sterkste. De vrede van Christus is gebaseerd op een klein kwetsbaar kind.
De vrede van Rome is gebaseerd op onderdrukking. De vrede van Christus is gebaseerd op bevrijding.
De vrede van Rome is controleerbaar. De vrede van Christus is ongrijpbaar.
De vrede van Rome heeft duidelijke fysieke grenzen. De vrede van Christus kent geen grenzen, maar is voor iedereen.
De vrede van Rome is opgelegd, is verplicht. De vrede van Christus is vrijwillig, wordt aangeboden.
De vrede van Rome is door mensenhanden gemaakt, door mijzelf of een ander. De vrede van Christus komt van God, ik kan me er alleen aan overgeven.

De vrede van Rome gaat voorbij, zodra er iemand komt die sterker is. De vrede van Christus kan niemand afpakken, want die vrede is van binnen, diep in ons hart gegeven door Jezus. 
De vrede van Christus, betekent echter wel dat wij onze heerschappij opgeven aan Christus. Niet onder druk, nee dat nooit! Maar uit liefde voor God. 
Er kan geen vrede zijn met twee Koningen. Dat gaat gewoon niet. Er kan er maar één op de troon zitten. Er kan maar één Heer zijn, maar één Heerser, maar één vrede brengen.

De weg van Rome gaat via onderdrukking en overheersing.
De weg van Christus gaat via klein worden en ruimte geven.

Welke weg kies jij deze kerst?
De weg van Rome?
Of de weg van Christus?
De weg van de sterke machtshebbers?
Of de weg van het hulpeloos kind? 

Hoeveel ruimte geef jij aan Pax Christi deze kerst?

Met deze vragen in gedachten, luister nu eens naar ‘Stille Nacht, Heilige Nacht.’